Selecteer een pagina

Vrijwilligerswerk in Colombia

Studenten MBO College Zuid doen vrijwilligerswerk in Colombia

Docent William Schmidt is samen met twee studenten van de opleiding Sport & Bewegen tien dagen naar zijn geboortestad Medellin in Colombia gegaan voor voetbalactiviteiten. Samen met Schae Visser en Amer Mobara verzorgden hij voetbaltoernooien voor verschillende buurten. Ze brachten ook tshirts, bidons en ballen mee.

Schae vertelt over deze bijzondere ervaring: “Medellin is een groot stad waar best veel armoede is, wat je ook duidelijk kon zien. Het was heel apart om te zien hoeveel mensen op straat leefden. Het was een voetbalproject waarbij de kinderen voetballes kregen. Maar wat ze het leukste vonden was toch de voetbaltoernooitjes waarbij ze al hun energie konden uiten. De kinderen waren heel sociaal en wilden van alles weten over Nederland en over ons. Ze luisteren heel goed en met handgebaren kwam je er meestal wel uit. Ze hebben het allemaal niet zo breed. De kinderen wonen of in een klein huis of in een hotel. Een hotel betekent met 100 man in een hotel waarbij je met ze allen twee douches en twee wc’s deelt.”

De kinderen waren super ijverig vertelt Amer: “Ze willen graag leren en zijn ook erg actief. Alle kinderen waren straatkinderen, dit was te zien aan hun kleding en hun lichaamstaal. Je ziet ook waar ze vandaan komen omdat hun huizen letterlijk naast de accommodatie liggen.”​De studenten organiseerden verschillende spelletjes, voetbalclinics en verschillende toernooien. Schae: “Toen het begon te regenen dachten we dat ze gingen stoppen, maar de kinderen vinden regen super om in te voetballen. In deze week heb ik heel veel ervaring op gedaan over de kinderen en hoe ze daar leven. Eigenlijk leven ze allemaal in armoede, maar alsnog proberen ze het beste eruit te halen. Het was heel mooi om te zien dat ze heel erg zorgzaam zijn voor elkaar. Deze week zou ik iedereen willen aanraden. Je leert heel goed om met kinderen om te gaan en je leert veel over lesgeven als je de taal niet weet. Je kan heel makkelijk een les geven met gebarentaal.” Amer sluit af met: “Het was een super leuk een leerzaam traject, het staat ten eerste erg mooi op je CV en daarnaast is het een ervaring om niet te vergeten, dit opent je ogen toch wel als je het vergelijkt met je eigen leefomstandigheden.”

Vaardigheden

Gepubliceerd op

15 mei 2018